miércoles, 26 de mayo de 2010

La Bíblia de neó: fars que no il·luminen


N’hi ha que creixen en la merda i s’ofeguen. D’altres se l’empassen tota abans de poder respirar. Aquest és David, protagonista i narrador de La Biblia de neón, novel·la de publicació pòstuma que John Kennedy Toole (La conjura de los necios) va escriure amb només setze anys. Quinze anys després, va empassar-se el diòxid d’un motor de cotxe i no va voler respirar més.
Imaginem un poble al sud dels Estats Units, Mississipi rural, pels volts de la Segona Guerra Mundial. Imaginem una comunitat evangèlica liderada per integristes de butxaca ampla i moral malaltissa, representada pel reclam kitsch d’una Biblia de neó que brilla cada nit. Imaginem ara una familia que cau en desgràcia i es veu obligada a traslladar-se al turó més fangós de la vall.  Per últim, enmig d’aquest espectacle prometedor, imaginem una infància en marxa, entre les desferres dels bons temps: la de David, és clar.
Kennedy Toole ens presenta una realitat crua, sòrdida i grotesca, filtrada a través de l’ingènua mirada del protagonista. Són les involuntàries el·lipsis de David les que van construïnt el panorama d’una existència impregnada de tristesa i sofriment, però també d’una tendresa profunda i sincera. David és, sense voler-ho, la veritat que planta cara a la farsa dels neons i les mirades de reüll, és la força continguda, el valor que, tard o d’hora, esclata.  El jardí de la casa al turó està cobert de cendra, per no enfonsar-se en el fang: un paratge estèril, si bé resistent, d’on només es pot escapar.

1 comentario:

Albert Lloreta dijo...

m'han entrat ganes de llegirme'l! sembla una mica aterrador...

merci!

Creative Commons License